Waarom gebruiken we eigenlijk plastic bekertjes in De Ontmoeting?

De diaconie krijgt de laatste tijd geregeld vragen over de keuze voor plastic bekertjes in De Ontmoeting. Staat dat niet haaks op de doelstelling van de diaconie om zorg de dragen voor duurzaamheid? De diaconie begrijpt de vraag en wil u daarom graag informeren.

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar wat het meest duurzame is: een plastic bekertje of een kopje van aardewerk of porcelein. Via de website van Milieucentraal kunt u daar uitgebreid over lezen.
Kort gezegd komt het erop neer dat er geen grote verschillen bestaan tussen gebruik van beide: kopjes maken kost veel meer grondstoffen en energie en ook het afwassen zelf kost veel energie. Daar staat tegenover dat kopjes veel vaker gebruikt kunnen worden dan plastic bekertjes.

De diaconie voelde in eerste instantie toch het meest voor het gebruik van kopjes, maar moest daarvan afzien.
De Ontmoeting huurt een aantal ruimten in de MFA Kloosterveste. In deze ruimten is momenteel geen enkele voorziening voor een vaatwasser aanwezig. De gemeente (als eigenaar van de MFA) gaf aan dat het aanleggen van de benodigde voorzieningen erg kostbaar is en dat er vooralsnog geen toestemming voor gegeven werd dat zelf te regelen.

De diaconie is daarom op zoek gegaan naar het meest duurzame alternatief. De plastic bekertjes worden betrokken van Limm recycling. Dit bedrijf handelt zo duurzaam mogelijk: alle gebruikte plastic bekertjes worden ingezameld en op een zeer duurzame manier gereinigd en verwerkt tot nieuwe spullen, zoals kledinghangers en plantenpotten. Vanwege regelgeving van de overheid mogen van de gebruikte koffiebekers nog geen nieuwe koffiebekers gemaakt worden, maar het bedrijf is er wel op ingericht om dat in de toekomst wel te kunnen doen. De materialen die Limm gebruikt, worden zoveel mogelijk uit de regio gehaald. De vervoersafstanden blijven daarmee beperkt en ook dat levert een minder zware belasting van het milieu op. Mocht u meer informatie over dit onderwerp willen hebben, dan verwijzen we u graag naar de website van Limm recycling.

limm recycling

Alle grondstoffen en producten van Limm Recycling op 1 foto: onze gebruikte koffiebekertjes starten hun tweede leven als granulaat (de berg plastic snippertjes op de foto).

recycle

De milieuflat: hoe gaat het ermee?

De diaconie heeft een aantal jaar geleden de MILIEUFLAT ingevoerd. Zowel in De Bron als in De Ontmoeting worden verschillende recyclebare goederen ingezameld. Er wordt door veel gemeenteleden trouw gespaard. Toch vinden we het goed om de milieuflat weer even onder de aandacht te brengen.
De achterliggende gedachte van de milieuflat is tweeledig: we zamelen recyclebare spullen in. Dat is goed voor het milieu. Omdat het om waardevolle spullen gaat, levert het verzamelen geld op. Dat geld gaat naar goede doelen.

LEES MEER

SAMEN ETEN IN DE BRON

Op donderdag 24 januari is er weer een ontmoetingsmaaltijd in De Bron waar iedereen welkom is. Oud,  jong, samen of alleengaand. Ook de mensen om u heen zijn van harte welkom, neem hem of haar gerust mee! Komt u ook eens mee eten?

Vanaf dinsdag  22 januari 9.00 uur kunt u zich opgeven. Wees er snel bij, want vol is vol.
Als u onverwachts verhinderd bent, dan zouden wij het zeer op prijs stellen dat u zich tijdig afmeldt! Er zijn kosten gemaakt en wat belangrijker is: we kunnen bij afzegging gasten van de reservelijst uitnodigen!

Kosten zijn minimaal 4 euro, waarvan 50 euro cent gedoneerd wordt aan de voedselbank. Uiteraard ook alles wat meer betaald wordt dan 4 Euro komt ten goede van de voedselbank.

Vanaf 17.00 uur staat er een kopje koffie/thee voor u/jullie klaar en kunt u elkaar in de hal ontmoeten en een praatje maken. Rond 17.45 uur gaan we aan tafel.

Heeft u vervoer nodig? Wij halen u graag op!

U kunt zich opgeven bij:

Gé van der Berg, tel. 341550, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wieke Spoelstra, tel. 342355, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Koffie-ochtenden

Op de eerste en derde donderdag van de maand, eerstvolgende is 7 februari en 21 februari, staat tussen 10.00 uur en 11.30 uur de koffie klaar in De Bron.

En elke woensdagochtend van 10.15 - 11.45 uur staat de koffie klaar in de consistorie van De Ontmoeting (zij-ingang aan de Traverse). 

Iedereen is van harte uitgenodigd en neem gerust uw buurman of buurvrouw mee, ook zij zijn van harte welkom. Een plek waar we elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek mogen gaan.

De milieuflat van de diaconie: 

1 IMG 20161023 111314 002

Op beide vierplekken staat onze 'milieuflat'. Wat kan er allemaal in?

LEES MEER
Naar boven