Gebruiksplan De Bron

bronVanwege covid-19 geldt voor De Bron een gebruiksplan dat u hier kunt vinden.
Komt u in het gebouw, dan geld dit gebruiksplan ook voor u.
We verzoeken u vriendelijk maar tegelijk ook wel dringend
om u te houden aan de regels in dit gebruiksplan .

DSC 0022 klein

God Only Knows - Terugblik

Popmuziekkenner Leo Blokhuis was op dinsdagavond 15 september in De Bron om te spreken over de verbinding tussen popmuziek en religie.


Als we ons beperken tot de kerken, dan is die invloed het meest duidelijk te zien in de USA. Daar zijn het vooral de zwarte inwoners geweest die door hun komst naar het Amerikaanse continent hun eigen muziek meebrachten. Zo ontstond de blues en in de kerken de religieuze variant: de gospelmuziek.

In de popmuziek zien we een samensmelting van de muziek van Europa en Afrika. De eerste wordt gekenmerkt door melodie en arrangement en de tweede door ritme en drums. De popmuziek is steeds een grote smeltkroes geweest waarin stijlen elkaar beïnvloedden en weer leidden tot nieuwe vormen. Rock and roll, hard rock, country rock, folkrock, heavy metal, punk, new wave, dance, hiphop, enzovoorts.

Leo gaf tal van voorbeelden hoe religie van invloed is op popartiesten. Zo sloot de Ierse band  U2 jarenlang hun concerten af met het nummer Forty, dat niets anders is dan een bewerking van psalm 40.
De Amerikaanse popmuziek laat zien dat tal van artiesten begonnen zijn in de kerk. Zo bijvoorbeeld Aretha Franklin, wier vader dominee was. De populaire soulartiest Al Green is predikant en verving ooit in een religieuze song God door een geliefde.

Voor Blokhuis gaat het in zowel popmuziek als geloof om een geraakt worden. Hij is zelf afkomstig uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (buiten verband) tegenwoordig Nederlands Gereformeerd en vond dat daar heel lang teveel alleen het rationele de boventoon voerde. Voor hem is geloof belangrijk en dan vooral de liefde. Want dat is een zaak van het hart. En dat geldt uiteindelijk ook voor popmuziek.

Na het eerste deel van de avond nam Leo na de pauze de tijd om veel vragen uit het publiek te beantwoorden.

Wie nog eens het tweede deel wil beluisteren kan dat vinden door deze link aan te klikken:
https://www.kerkomroep.nl/#kerk.php?mp=10626

Voor foto's, kijk op de fotopagina en voor de playlist klik hier.

Naar boven